Sotaan terveenä lähtenyt työmies Vilho on palannut sieltä invalidina, toisen kätensä menettäneenä, ja vamma aiheuttaa jatkuvaa kipua ja huolta. Rintaman traagiset tapahtumatkaan eivät jätä rauhaan Vilhoa, joka on joutunut tekemään kovia ratkaisuja yrittäessään pelastaa itsensä ja kaverinsa hengen.
Sodan aikana Vilho on löytänyt Elsan, jonka kanssa on alettu suunnitella yhteistä tulevaisuutta. Vilholla on kova näyttämisen tarve erityisesti Elsan isälle, joka on toivonut tyttärelleen varakkaampaa sulhasta.
Vilho ja Elsa muuttavat Toiviokoskelle, jossa sijaitsee paperitehdas. Siellä Viljo yrittää muiden työläisten joukossa selviytyä tehdastyöstä terveen kätensä avulla. Perhe kasvaa, ja perheen merkitys käy Viljolle selväksi. Työtoverinsa reiluuden ja hyvän kirjallisen taitonsa avulla Viljo pääsee ylenemään. Hän tekee luokkanousun, jota kaikki toverit eivät katsokaan hyvällä.
Mooses Mentulan (s. 1976) romaani Toiviokoski kertoo sodanjälkeisestä elämästä ja jälleenrakennuksesta Suomessa. Mentulan teos kuvaa eläytyvästi sekä rintaman oloja että Suomen tehdastyöläisen elämää. Se pohtii myös kysymystä siitä, miten käy entisten, merkittäviksi koettujen arvojen ja periaatteiden oman hyvinvoinnin lisääntyessä. Pystyykö yksilö seisomaan aatteensa takana siitä huolimatta, että takinkääntö ja myötävirtaan uiminen saattaisi helpottaa työuran jatkamista.