Pikkuli-hahmon luoja Metsämarja Aittokoski ja Pikkuli-pedagogiikan kehittäjät Jennifer Loiske ja Sanna Mattila ovat kirjoittaneet yhdessä Pieni lintu, suuret tunteet – Pikkulin tunnetaito-oppaan. Kirja pohjautuu Pikkuli-kirjoihin ja Pikkuli-animaatiosarjaan. Tähän monipuoliseen lasten maailmaan voi tutustua lähemmin osoitteessa www.pikkuli.fi.
Lapsen oikeuksien päivä 20.11.
Lapsen oikeuksien päivä 20.11.
Mauri Kunnaksen maailma Näyttelykeskus WeeGeessä
Mauri Kunnaksen (s. 1950–) luomiin satuhahmoihin ja seikkailuihin voi tutustua Näyttelykeskus WeeGeen pysyvässä näyttelyssä Espoossa.
Pipsa Possu seikkailee
Pipsa Possu (Peppa Pig) seikkailee pienille tarkoitetuissa pahvisivuisissa kirjoissa samalla opettaen tärkeitä sanoja ja niiden merkityksiä.
Ylös alas, Pipsa Possu -luukkukirjassa lähdetään retkelle, mennään leikkipuistoon ja syödään eväitä. Samalla tulevat tutuiksi monet vastakohtia ilmaisevat sanat. Kirjasta vastaavat Mark Baker ja Neville Astley ja sen on suomentanut Satu Karhu.
Pipsan yllätysjuhlat -luukkukirjassa (kirjoittanut Mandy Archer, suomentanut Heli Anneli Virtanen) kuvataan, millaisia eri asioita syntymäpäiväjuhliin voi liittyä.
Pipsa ja pikkuotukset (kirjoittanut Mandy Archer, suomentanut Virve Lehväs) on koskettelu- ja tunnustelukirja, kuten myös Pipsa ja kivat eläimet (kirjoittanut Taria Hegedus, suomentanut Kirsi Sinko).
Tyttöjen oikeuksien päivä 11.10.
Kansainvälistä tyttöjen oikeuksien päivää vietetään lokakuun 11. päivänä.
Äkkää ja tökkää
Äkkää ja tökkää – Eläimet on tarkkoja havaintoja ja uusien asioiden oppimista edistävä pahvisivuinen kuvakirja. Kirjan mukana vaelletaan Viidakossa, Meressä, Metsässä, Järvellä, Talvella, Yöllä, Savannilla, Maatilalla, Maan alla, Kotona, tavataan Koirat, ja lopussa on vielä kuvitettu Sanasto kirjan eläimistä.
Teos kuuluu kirjasarjaan Äkkää ja tökkää. Lapsen kanssa kirjoja katsoessaan aikuinen voi valita sivuilta lapsen ikään sopivat asiat, joten se soveltuu eri-ikäisille lapsille.
Äkkää ja tökkää -sarjan tekstit ovat Kalle Nuuttilan ja kuvitukset ja taitot Riku Ounaslehdon käsialaa.
Fanni
Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin tunnetaitoja lapsille opettavassa kirjasarjassa on uusi tulokas Fanni ja ISO ikävä. Kannet ja kuvitukset sarjaan on tehnyt Linnea Bellamine.
Fanni on norsunpoikanen, jonka äiti on lähdössä yön yli matkalle. Fanni on sen ajan tuttavaperheessä hoidossa. Siellä ollessaan hän ikävöi äitiään, mutta myös poissa olevaa isäänsä. Näitä ikävöimiseen liittyviä erilaisia, voimakkaita tunteita kirja käsittelee hienovaraisesti.
Kirjan lopussa on erillinen aikuiselle tarkoitettu osa Tietoa tunnetaidoista. Tässä yhteydessä käsitellään perhesuhteisiin ja erossa olemiseen liittyviä monenlaisia tunteita ja kysymyksiä, joita lapsen mielessä saattaa herätä. Lisäksi lopussa on tehtäviä, joita voidaan tehdä sekä yhdessä lapsen kanssa että aikuinen omalla tahollaan.
Fanni-sarjassa ilmestyneitä kirjoja on käsitelty aiemmin Kirjatimpurissa 1. helmikuuta 2024.
Sintti neuvolassa
Sintti on Virpi Pennan kirjoittama ja kuvittama lastenkirjasarja, joka käsittelee taapero- ja leikki-ikäisen lapsen arjen tapahtumia.
Sintti neuvolassa alkaa hauskasti kodin aamutoimilla ennen neuvolaan lähtöä. Sinne reipas Sintti menee äidin, pehmolelujen ja eväiden kanssa. Kirjassa kerrotaan havainnollisin kuvin, mitä Sintille neuvolassa tapahtuu. Lukukokemuksen lisäksi se ennakoi neuvolakäyntiä, joten kirjan avulla voi yrittää vähentää tapahtumaan ehkä liittyvää jännitystä.
Sintti-sarjaan kuuluvat myös kirjat Sintti ja litsläts-päivä, Sintti ja pullapuuhat ja Sintti siivoaa.
Luovuus kukoistaa
Kymmenkunta yläsavolaista lasten ja nuorten ryhmää on suunnitellut Lapinlahden Taidemuseo Eemilin viereen Puustellinkalliolle Taidemetsän, jonne on rakennettu useita kiinnostavia ympäristötaideteoksia. Teokset on luotu yhteistyössä luonnonmateriaaleista ja herättävät katsojassa ja kokijassa yllättäviä assosiaatioita. Taidemetsä on avoinna yleisölle 15.5.–29.9.2024.
Jo joutui armas aika...
Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen…
suvivirsi 571, sanat: mahd. Kolmodin Israel (1643–1709), sävel: mahd. ruotsal. kansansävelmä
Luontoa tutkimaan!
Viljami Ovaskaisen ja Minna Ovaskaisen Luonnon tutkija – Suomen lasten luontokirja on monipuolisesti kuvitettu tietokirja koko perheelle, ei ainoastaan lapsille, ja se houkuttelee tarkkailemaan luonnon ilmiöitä entistä tarkemmin.
Kirjassa tulevat esitellyiksi Suomen luonnossa esiintyvät nisäkkäät, kalat, matelijat, sammakkoeläimet, sienet, marjat, villiyrtit, puut ja kukat. Kukin yksilö on esitelty pääosin yhdellä aukeamalla selkeällä kuvalla ja nasevalla tekstillä.
Teoksen avulla voi tutustua muihinkin luonnossa esiintyviin ilmiöihin, kuten haitallisiin vieraslajeihin.
Pipuna-kirjat ja lapsen kehoitsetunto
Raisa Cacciatoren ja Susanne Ingman-Fribergin kirjoittama Pipunan ikioma napa kertoo Pipuna-nimisestä tytöstä ja hänen uusista kavereistaan kesäkerhossa. Lapset käyvät metsäretkellä ja uimassa ja oppivat siinä ohessa arvostamaan omaa kehoaan ja sen suojelua. Kirjan lopussa on aikuisille tarkoitettu tiedollinen osuus kehotunteesta ja kehon suojauksen säännöistä.
Pipunan vessarauha on Raisa Cacciatoren, Susanne Ingman-Fribergin ja Henriikka Kangaskosken kertomus Pipunasta ja hänen kerhokavereistaan, nyt aiheena on vessassa käyminen ja siihen liittyvät asiat ja tavat. Myös tämän kirjan lopussa on aikuisille tarkoitettu tietopaketti lapsen kehoitsetunnon vahvistamiseksi.
Molemmat kirjat ovat selkokirjoja ja eläväinen kuvitus on Osmo Pennan tekemä.
Ruokasankareista
Anni Pyykön ja Eveliina Nettin kuvakirja Venni ja Lyly – Ruokasankarit kertoo Vennistä ja hänen pehmolelustaan Lylystä. Lyly on tarkka siitä, että Venni syö lautasensa tyhjäksi eikä jätä ruokahävikkiä. Lyly tietää tarkalleen, mistä ruoka jokaisen lautaselle tulee; luonnosta. Siksi kaverukset päättävät ryhtyä ruokasankareiksi ja alkavat taistella ruokahävikkiä vastaan.
Lyly havainnollistaa Vennille esimerkiksi ruisleivän matkan pellolta leipäkauppaan ja banaanin matkan maapallon toiselta puolelta kaupan hyllylle. Lyly kannattaa kasviksien syömisen lisäämistä, koska eläimistä peräisin olevat ruoka-aineet vaativat luonnolta niin paljon. Myös biojätteen kierrätyksestä kerrotaan havainnollisesti. Kuvitus tukee erinomaisesti näiden tärkeiden asioiden käsittelyä.
Kirjan lopussa on selkeitä ohjeita, miten hävikkiä vähennetään, vaikkapa valmistamalla hävikkiin joutuvista elintarvikkeista maistuvia välipaloja. Kirja soveltuu hyvin aikuisenkin kanssa luettavaksi ja yhteisen pohdinnan pohjaksi.
Tunnistetaan tunteita
Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin suunnittelemat ja kirjoittamat Fanni-kirjat keskittyvät lasten tunnetaitojen vahvistamiseen ja erilaisten tunteiden parempaan tunnistamiseen ja nimeämiseen.
Fanni ja suuri tunnemöykky, Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari, Fanni ja liian jännittävä yö, Fanni ja levoton tiikeri, Fanni ja kiukkuiset kaksoset ja Fanni ja rento laiskiainen kertovat Fanni-norsulapsesta, joka asuu Vinhavaaran kylässä kavereidensa Ralf-liikerin, (luit oikein: liikerin) ja Lilli ja Lenni-mustajoutsenten kanssa. Kirjat sisältävät pienen tarinan, aikuisille osaston tunnetaidoista ja tunneilmaisuun liittyviä tehtäviä, joita voi tehdä lapsen kanssa. Lisäksi sarjaan kuuluvat Fannin tunnetaitokortit. Kirjojen suositusikä on 4+ vuotta.
Teokset on kuvittanut Linnea Bellamine.
Taaperotarpeisiin
Liisa Kallion selkeästi kuvittamat ja Eppu Nuotion tekstittämät OHO-kirjat keskittyvät taaperoikäisten todellisuuteen. OHO – Miten hyvää! kertoo siitä, miltä mikin asia suussa maistuu, OHO – Nyt harmittaa! antaa tilaa ei niin mukaville tunteille ja OHO – Mitä tapahtuu? -kirjassa tutustutaan kodin erilaisiin ääntä tuottaviin asioihin ja laitteisiin. Kirjat ovat pahvisivuisia, joten ne kestävät kovaakin kulutusta.
Kenta ja barbiet
Monista lastenkirjoistaan palkitun ruotsalaisen Pija Lindenbaumin kirjoittama ja kuvittama lastenkirja Kenta ja barbiet kertoo Kenta-nimisestä, jalkapalloa pelaavasta pienestä pojasta. Kun isä on töissä, Kenta käy päiväkodissa. Siellä Kentan kaverit haluaisivat joskus vähän riehuakin, mutta Kenta ei aina oikein innostu siitä. Eräänä päivänä Kenta ei halua ottaa palloa mukaan päiväkotiin, vaan vie mukanaan barbien ja haluaisi mukaan tyttöjen leikkiin. Tytöt ottavat hänet mukaan ja myöhemmin leikitään myös prinsessaleikkiä. Kun muut pojat tulevat ulkoa, Kentaa hieman ujostuttaa, mutta Kentan iloksi hekin innostuvat roolivaatteista ja prinsessatanssista.
Kirjan on suomentanut Päivö Taubert.
Ketun kaupassa
Ketun kauppa – ja muita kettujuttuja on jatkoa Kaija Pannulan kirjoittamalle ja Netta Lehtolan kuvittamalle teokselle Kettujuttuja, joka oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2019. .
Kirjassa on kolme kertomusta: Ketun kauppa, Ketun elokuva ja Ketun uni. Kettu on jäämässä eläkkeelle kaupanpidosta ja saa avukseen nuoren, työn tekemistä vasta opettelevan mäyrän. Kettu harrastaa kuvausta ja järjestää kuvaamistaan kohteista näytöksen metsän väelle. Viimeisessä ketun tarinassa puhutaan vanhuudesta, luopumisesta ja muutoksesta. Tekstin ja selkeiden kuvien avulla lapsen kanssa on mahdollista keskustella elämän eri ikävaiheista nuoruudesta ikääntymiseen saakka.
Sanoja opettelemassa
Tanakkasivuinen MUUMIEN 100 ensimmäistä sanaa – Iloinen luukkukirja tutustuttaa taaperoita erilaisiin lähiympäristön asioihin ja esineisiin kuvien ja luukkujen takaa löytyvien asioiden avulla. Aiheet liittyvät kotiin, ruokailuun, pukemiseen, luontoon, liikkumiseen, tunteisiin ja nukkumaan menoon. Sanat kaipaavat aikuiselta sanan merkitystä lapselle avaavan selityksen – esimerkiksi jos kuvassa on yksi tai monta - , joten kirjaa on hyvä lukea yhdessä. Englanninkielisen alkuteoksen MOOMIN´S First 100 Words: A lift-the flap book on suomentanut Päivi Lehtinen.
Ruskean karhun lumoissa
Amerikan isosta maasta tulevat sellaiset lastenkirjan tekijät kuin Eric Carle (1929–2021), Bill Martin Jr (1916–2004) ja Arnold Sundgaard (1909–2006).
Jälleen on mahdollisuus tutustua Carlen kuvittamaan ja Martin Jr:n kirjoittamaan iki-ihanaan lastenkirjaklassikkoon vuodelta 1967; Ruskea karhu, ruskea karhu, mitä näet tiellä? (Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?). Suomentaja on Sanna Uimonen.
Carlen tunnetuin teos vuodelta 1969, Pikku toukka paksulainen (The Very Hungry Caterpillar), lienee kulunut kovassa käytössä suomalaistenkin lasten käsissä. Myös Karitsa ja perhonen (The Lamb and the Butterfly), jonka teksti on Arnold Sundgaardin tekemä, on yksi Carlen kuvittamista teoksista. Molemmat kirjat ovat Kaija Pakkasen suomentamia. Näiden värikkäiden kirjojen suosion lasten keskuudessa voi hyvin ymmärtää.
Eric Carlen tuotanto kattaa yli 70 kuvakirjaa. Massachusettsissa Amherstin kaupungissa sijaitsee The Eric Carle Museum of Picture Book Art – museo, jossa voi tutustua Carlen taiteeseen.
Suomen luonnon päivä 26.8.
Näin Suomen luonnon päivänä 26.8. on aihetta vilkaista ikkunasta ja sitten vääntäytyä ulos asti äiti-luonnon helmaan ja tarkastella siellä erityisesti sellaisia asioita, jotka eivät kuulu luontoon. Nyt ei puhuta pelkästään ihmisen itsensä aiheuttamista jätteistä luonnossa, vaan myös lajeista, jotka ovat uhkaamassa Suomen alkuperäistä luontoa.
Kotipihan valtaajat – Opas haitallisten vieraslajien torjuntaan on Miia Jaunin ja Markus Seppälän kirjoittama tietokirja niistä kasvi- ja eläinlajeista, jotka eivät alkuperältään kuulu Suomen luontoon, mutta jotka ovat maahamme jo kulkeutuneet tai saapumassa. Jokaisella kansalaisella on velvollisuus omalta osaltaan rajoittaa vieraslajien leviämistä, jotta nämä lajit eivät pääsisi viemään tilaa alkuperäisiltä. Hyvänä eli siis ikävänä esimerkkinä toimivat lupiini, kurtturuusu tai espanjansiruetana, joiden valloitusretket jokainen on voinut havaita jo omin silmin.
Teos antaa jokaisesta vieraslajista seuraavat tiedot: nimen, tuntomerkit, elinympäristö, miten leviää, alkuperä ja levinneisyys Suomessa, haitat, miten toimin ja mihin voin sekoittaa, joten jokainen vieraslaji käsitellään perusteellisesti. Ja jos ei näidenkään ohjeiden perusteella vielä tiedä, mitä pitää tehdä, niin aina voi yrittää tavoitella puhelimitse alasta enemmän tietäviä tahoja.
Koska aina ei voi tietää, mikä kasvi tai eläin kuuluu haitallisiin lajeihin, kirjan lopussa on liitteenä EU:n haitallisten vieraslajien luettelo, josta näkee koko EU:n alueella olevat ne lajit, joiden maahantuonti, kasvatus, myynti, muu hallussapito tai ympäristöön päästäminen on kielletty. Lisäksi liitteenä on Suomen koskeva Kansallisen vieraslajiasetuksen haitalliset vieraslajit, jota päivitetään tarpeen niin vaatiessa.